10 трика при лазерно рязане и гравиране

Лазерно рязане и лазерно гравиране

Благодарение на дългогодишният ми опит в лазерното рязане и гравиране, научих доста неща. Част от задълженията ми са обработване на проекти, донесени от клиенти  и изработването на дадената фигурка или табела. На тази позиция съм повече от 5 години и за цялото това време през ръцете ми минаха доста атрактивни проекти и задачки. При лазерно рязане и гравиране използваме за проектите Corel Draw. Искам да уточня, че с този софтуер може да се режат предмети, само ако се използва векторен файл за  изображението. Гравирането позволява да се използват и векторни и битмап файлове. Разликата между двата вида, е че първите са математически формули, прави и окръжности, а вторият е сбор от индивидуални пиксели (примерно дигитална снимка).

Трик 1 Подготовка преди лазерно гравирането

Знам, че сте любопитни за самото лазерно рязане и гравиране, но като всеки процес на обработка и този се нуждае от внимателна предварителна подготовка преди това.

Пушекът от лазера има неприятното свойство да оцветява леко, където гравира. За да избегнете това „опушване“ можете спокойно да използвате хартиено тиксо. Залепете го по ръбовете и ако усетите, че по време на гравирането силата на лазера намаля заради тиксото, просто я увеличете. Като приключи процеса, внимателно отлепете тиксото. Това си е направо задължително условие, ако работите с кожени изделия.

Всеки лазер има специфични настройки спрямо това, какво се реже или гравира. Още отначало е добре, да си ги запаметите с подходящи имена, за да можете лесно и бързо после да намирате, коя за какво е. В противен случай, търсенето на подходящата, в случай че е запаметена по номер, а не по име, може да доведе до грешки.

Винаги първо пробвайте някъде по артикула, където няма да се вижда или после ще бъде изрязано. Направете един, два предварителни разреза във формата на кръг или квадрат, за да можете да прецените, дали имате нужда от по-силна настройка или не. Не забравяйте, че не е важна бързината, а прецизността!

Трик 2 - Силата на слоевете при лазерното рязане

Много софтуери дават опцията едно изображение да се изработва на слоеве. По този начин контролът върху отделните елементи е по-голям – различните части от дизайна, отиват на различни слоеве. Това е начин, с който можете да контролирате в какъв ред, кои линии да се правят. Също е добър вариант и ако имате повече от един дизайн за един предмет, така можете да сменяте по-бързо и лесно предпочитаният. По този начин и една част от дизайна може да бъде пропусната за принтиране, когато се изключи определеният слой, съдържащ този дизайн.

Трик 3 Дървесните пластове може да ви изиграят лоша шега при лазерно гравиране върху дърво

Какво е дървеният материал? Това са вътрешните слоеве на дървото, които се образуват при растежа му през годините. Смяната на сезоните и климата прави различните слоеве с различна плътност, заради това и лазерът ще гравира по различен начин. Обикновено по-тъмните части са по-трудни за обработка, спрямо по-светлите. Ако искате обработката да стане равна и еднаква трябва да използвате шперплат, чийто горен пласт е уеднаквен. Интересно е, че ако дървото има някакъв фурнир или облицовка, тогава нея ще я прогорите и ще се покаже долната повърхност, трябва да го направите добре, за да няма смесица от двете повърхности, която да загрозява общият вид на артикула.

Трик 4 - Припокриващите се линии.

Ако в модела ви има линии, които се припокриват, на вас ви изглеждат като една, но компютърът ги приема като две отделни и това е проблем. Много внимателно, още докато правите чертежите, трябва да премахнете излишните. Ако имате няколко квадрата и трябва да ги обедините, махнете  едната линия. Нека да стане квадрат с 3 страни, за да може да не съвпадне 4-тата страна.

Трик 5 Растер срещу вектор при лазерното рязане

Основната разлика между растерното гравиране и лазерното рязане е, че при първото лазерът прави много деликатни линии една след друга и това отнема много повече време, докато при векторното рязане лазерът реже по дължината на линията.

Растерното гравиране е много подходящи за картини и надписи, които са по-арт. Ако задачата ви е да изработите произведение на изкуството или пък по-специфичен надпис, това е вашият метод – макар и по-бавен. С него спокойно можете да избирате, колко да са дебели или тъни самите линии, което е улеснение при по-сложните изображения.

Ако имате изображение на векторен файл ( това не работи за битмап изображения), можете да използвате векторно рязане, но с намалена сила и увеличена скорост – 30 мощност и 95 скорост са подходящи настройки за гравиране на шперплат. Така вместо да реже материала, лазерът ще гравира, само че доста по-бързо. Главният недостатък са тънките линии, които няма да можете да контролирате, каква дебелина да имат.

Трик 6 - Разфокусирайте векторните линии, за да станат по-дебели.

Има начин да избегнете недостатъците на горния метод. Как хем да използвате векторното рязане за по-бързо лазерно гравиране, хем и да станат дебели линиите? Отговорът се крие във фокусът. Ако разфокусирате тънкият фокус, линиите ще станат по-широки. Аз използвам парче дърво, което поставям върху материала и по-този начин лазерът се разфокусира.

Този метод има 2 недостатъка – единият е, че линията не е толкова чиста, както при останалите техники, а вторият е, че в ъглите на изображението, лазерът сменя посоката си и там става малко по-дълбоко. Визуално това изглежда, като малки точици в ъглите, където посоката е сменяна.

Ако този метод се използва за по-голям обем от поръчки, той спестява и време и разходи. Времето за изработката на дървена подложка с изображение пада от 7минути ( растерно гравиране) до 1 минута( с разфокусирано векторно рязане).

Трик  7 - Как да направим ръбовете по-остри?

Обикновено при всяко едно лазерно гравиране, ръбовете са доста добре заострени, но ако търсите по-ярък резултата, моят съвет е да добавите лека векторна линия, като привършите. Естествено, изображението трябва да е векторен файл, мощността ниска, а скоростта висока. Когато е готов целият проект, лазерът ще се върне и ще го обиколи още веднъж. Това е добър съвет, за да се подобри ефекта при надписи.

Трик  8 - Използвани материали при лазерното рязане

Ако искате да използвате материал, който вече веднъж сте използвали, трябва много внимателно да оразмерите частите. Трябва очертанията да останат в материала за скрап, а не в този, който искате да получите.

Трик  9 - Лазерно гравиране на различни обекти.

Много пъти ми се е случвало да имам много малки обекти, които да трябва да гравирам бързо. Примерно подложки за чаши или този тип малки джунджурийки. Ако ги обработвам едно след друго и всеки път ги слагам по-отделно, това ще ми отнеме ужасно много време. Има си трик, как да ги направите по групи и да си спестите ценни минути.

Решението да направите решетка, основа на която да поставите подложките и да ги гравирате върху тях. Векторният файл трябва да е с размерите на основата, когато оразмерявате самите подложки, можете да ги измерите точно, но ако е много трудоемко можете да направите една форма за всичките, в която те да пасват.

Задължително е, когато ги редите, да оставите малко място по между им, за да се разместват лесно после. Когато обработвате трябва да разделите таргета ви на един слой, а дизайна на друг. За основа можете да си използвате някакъв картон, който да обработите с моделите. Така ще си направите „гнездо“ за предметите. Тогава можете да поставите подложките в гнездата и да пуснете слоя за гравиране или рязане, както искате да ги обработите.  Докато не местите картона с гнездата, всичко ще ви се получава бързо и лесно.

Трик 10 - Използвайте червената точка за да се насочите правилно.

Преди да почне да обработва, моят лазер има червена точка, която посочва точното място. Това е изключително полезно за ориентир. Изключвате мощността, включвате червената точка, стартирате дизайна и наблюдавате, къде се движи.

Това е супер полезно при векторното рязане, обаче при гравирането, проследява всяка отделна линия напред и назад, което е дразнещо и бавно. За да не го чакам, начертавам векторна линия и пускам по нея, да проследи, къде свършва. Отнема много по-малко време.

Надявам се съветите ми да бъдат полезни на всички, които имат допир до лазерното гравиране и рязане. Всеки се учи от опит, никой не се е родил научен!  

Somaha.EU G+Somaha.EU Facebookhttps://twitter.com/SomahaEUSomaha.EU Youtube ChannelSomaha.EU RSS Feed​​​